De uitdaging voor een transparante Supply Chain 

Eindproduct op de juiste tijd en plaats beschikbaar 

Toenemende globalisering en de groei van complexiteit in de supply chain maakt transparantie een van de topprioriteiten in de maakindustrie. Het risico van een verstoorde keten wordt groter en het tempo van verandering groeit even hard mee. Jouw bedrijf ontwikkelt, produceert, verkoopt en onderhoudt een product (of meer). Grote kans dat de keten minimaal tientallen schakels kent. 

Schakels in de keten en hun verstoringsrisico 

Het begint met dat ene, briljante idee van R&D. Uiteindelijk leidt dit tot het product en draait het om succesvol gebruik door jouw eindklant. Daar tussenin zitten de schakels in onder andere de supply chain processen, elk met hun eigen verstoringsrisico. Denk aan grondstofleveranciers en productiefaciliteiten in Azië. Of aan de warehouses, distributiecentra en transportbedrijven die zorgen dat de eindproducten en reserveonderdelen op de juiste momenten op de juiste locatie in de wereld beschikbaar zijn. 

De oplossing voor een transparante Supply Chain 

Ketenintegratie maakt een transparante supply chain mogelijk. Als je dit wilt bereiken, zijn de volgende SAP-oplossingen bijvoorbeeld relevant voor jou:

Hiermee laat je alle onderdelen van een supply chain met elkaar communiceren. Zo heeft iedereen op elk moment toegang tot de juiste informatie: a single source of truth. 

Succesvoorbeeld uit de praktijk 

100% leverbetrouwbaarheid tegen zo laag mogelijke kosten 

Een van onze klanten in de high tech sector heeft al vroeg ingezet op ketenintegratie in de supply chain. Ze hebben een zeer complex eindproduct dat bestaat uit tienduizenden componenten. De global supply chain kent dan ook zeer veel schakels. Daarmee is het voor deze klant een continue uitdaging om alles op elkaar af te stemmen. 

Het ultieme doel was 100% leverbetrouwbaarheid tegen zo lage mogelijke kosten. Hiervoor was het cruciaal om alle schakels in de keten optimaal inzicht te geven zodat een transparant partnership ontstond. De assemblage weet nu exact wanneer welk onderdeel van het eindproduct beschikbaar komt. De forecast wordt gedeeld met de tier-2 en tier-3 suppliers van kritieke onderdelen zodat zij daar effectief en efficiënt op inspelen. 

SAP Ariba SCC, IBP en AIN 

Onderdelen die we voor deze klant hebben geïmplementeerd zijn onder andere SAP Ariba Supply Chain Collaboration en SAP Integrated Business Planning. Op dit moment zijn we ook bezig met de implementatie van SAP Asset Intelligence Network. Hiermee maken we ook assets onderdeel van het transparante supply chain network (de keten). Met toepassingen als predictive maintenance en machine learning ontstaan steeds meer intelligente ketens. Onderdelen worden automatisch op tijd besteld, geproduceerd of geassembleerd. Dit voorkomt uitval en optimaliseert de leverbetrouwbaarheid.

Meer lezen en/of horen over een transparante supply chain? 

  • Een mooi startpunt is ons whitepaper over Demand Driven MRP en IBP.

  • Paul Tolboom van SAP schreef in 2020 een interessant artikel over ketenintegratie

  • Benieuwd naar onze kijk op jouw supply chain? We stellen graag een van onze SAP Digital Supply Chain experts beschikbaar om met je te sparren over de business uitdagingen in jouw organisatie. Neem hiervoor contact op met Jan Laros of Bart de Bijl.