De uitdaging bij Servitization 

Meer waarde toevoegen voor de klant en zijn product 

De tijd is voorbij dat je als bedrijf in de maakindustrie alleen de productie van het eindproduct voor je rekening nam. De competitieve markt vraagt meer. Verregaande customer service om de eindklanten tevreden te houden. En extra diensten rondom het eindproduct om de eindklant nog meer waarde uit zijn investeringen te laten halen. Of de transformatie van je verdienmodel: je klant betaalt niet meer eenmalig per product, maar neemt een abonnement op de waarde die jouw eindproduct oplevert. Denk hierbij aan Signify dat al lang niet meer alleen lampen meer verkoopt, maar lichtoplossingen als dienst aanbiedt en innovatieve nieuwe waardeketens creëerde met bijvoorbeeld de Philips HUE productlijn. 

Grote impact op end-2-end keten 

Servitization heeft grote impact op de end-2-end keten aan bedrijfsprocessen. Het vraagt om realtime inzicht in de status van producten. Andere capaciteiten van salesmensen en service engineers, plus het eventueel extern werven of of inhuren van deze capaciteit. En om extreem slimme voorraadplanning en -beheer.

De oplossing voor servitization

Overweeg je om de transformatie naar services in jouw organisatie in te zetten? Dan zijn de volgende SAP-oplossingen bijvoorbeeld relevant:

Succesvoorbeelden uit de praktijk 

Wij leverende een grote bijdrage aan servitization binnen Signify. Hun Nature Dynamics business unit ontwikkelde met ons een platform dat lichtrecepturen verkoopt aan bedrijven in de pluimveeindustrie. De focus lag sterk op dierenwelzijn: de receptuur werd afgestemd op de dieren en hun welzijn waardoor we maximale resultaten boekten. Het afrekenmodel is revolutionair en gefaciliteerd door technologie van SAP Cloud Platform en S/4HANA.

Een klant van ons waarmee wij al sinds 2015 werken, is marktleider in de machineverkoop. De afgelopen paar jaar zetten we samen zwaar in op datagedreven oplossingen, het internet of things (IoT) en zelfs embedded software. Ook zien we bij deze klant een duidelijke trend van servitization. Ze verkopen steeds vaker speciaal op maat gemaakte projecten in plaats van standaard machines die op voorraad stonden. Allemaal om nog meer waarde aan hun eindklant te bieden en onderscheidend te blijven in hun markt. 

Het succes van onze samenwerking zit in continue afstemming van het IT-landschap op de nieuwe processen en behoefte van de business:

  • De verkoop en levering van speciale projectoplossingen faciliteren we door inrichting van nieuwe processen in SAP S/4HANA.

  • De nieuwe datagedreven diensten moeten uiteraard gefactureerd en verwerkt worden in de boekhouding. Daarom voerden we nieuwe financiële modellen door in de finance modules.

  • We werkten aan verregaande integratie met CPQ (Configure Price Quote) en customer serviceoplossingen in de cloud. Hiermee stemden we sales en delivery optimaal op elkaar af. 

Meer lezen en/of horen over Servitization?