De uitdaging bij prijsdruk door transparantie in wholesale

Handling kosten per proces omhoog 

Het korte antwoord op prijsdruk? Inzicht in marges. Dit roept wel meteen een vervolgvraag op. Want hoe maak je nog marge als prijzen maximaal transparant zijn en klanten precies kunnen zien wat ze waar betalen? Orders of one komen naast de full pallet orders te staan. Deze verschillende logistieke stromen maken de handling kosten klantspecifiek. Wat op zijn beurt de kosten per proces verhoogt. 

Inzicht in marges krijgen 

Inzicht in marges krijgen is een uitdaging voor wholesale bedrijven. Verkoopprijs en vaste kosten zijn variabel en de toenemende verkoopstromen en eenheden waarin je verkoopt maken het complex. Welke kosten vallen onder welk type order? Hoe voer je transportkosten en gratis verzending door in je margeberekeningen?  

Vroeger bestaat niet meer 

Vroeger maakten wholesale bedrijven kortingsafspraken bij een bepaalde, jaarlijkse orderwaarde. Wij zien steeds vaker dat de korting direct verwerkt wordt in de prijs, wat weer effect heeft op de marge. Daarnaast neemt voorfinanciering steeds verder af. De veranderende tijden maken marge het toverwoord om winstgevend te blijven.  

De oplossing voor prijsdruk door transparantie

SAP heeft slimme oplossingen voor wholesale bedrijven om marge-analyses en -berekeningen te maken: 

Met het SAC dashboard ontwikkeld om te sturen op marge op basis van value drivers. Hier kunnen de kosten gekoppeld worden aan de individuele verkopen dit gebeurt met behulp van de profitability analyses condities (statische condities in COPA). Bijvoorbeeld de transportkosten of VAS activiteiten, voor sommige orders mag je deze aan de klant doorbereken voor sommige niet. Hierdoor kunnen alle kosten aan een verkoper order gerelateerd worden. Je wilt dan weten wat je op welke order je de meeste marge maakt. Dit wordt inzichtelijk met het SAC dashboard van McCoy zodat je kan onderzoeken waar er marge weg lekt. 

Meer horen over prijsdruk door transparantie? 

Is jouw wholesale bedrijf zoekende naar betere marges? Stuur onze experts een mail via Bart de Bijl en plan een 1:1 afspraak van 30 minuten in om je op weg te laten helpen.