De uitdaging voor retouren binnen wholesale

Retouren, veeleisende klanten en marges

De uitdaging rondom retouren hangt samen met de andere trends die wij zien bij wholesale bedrijven. Klanten stellen hoge eisen aan het retourproces, en als je het niet op orde hebt, komen marges verder onder druk te staan. Bovendien gaan B2B-klanten zich steeds meer als B2C-klanten gedragen die kleine orders moeiteloos terugsturen. 

Retouren als service-item 

De manier waarop je retouren afhandelt kan de ervaren service maken of breken. Loopt het proces niet goed? Dan krijg je vragen en kost het geld. Heb je het strak geregeld, dan voldoe je aan de verwachtingen van de klant. De afhandeling van (ongeplande) retouren, ruilen van producten die kapot zijn en cash backs zijn dus componenten om goed te doordenken.

Retouren als marge-killer of -maker

Alle wholesale bedrijven zoeken naar wegen om gezonde marges te maken. Een strak retourproces is hiervoor cruciaal, zeker als de return flow waarde heeft. Hoe ga je om met beschadigde items die nog te verkopen zijn en hoe bepaal je de scrapping value? Welke items worden refurbished en welke kunnen wel of niet terug op voorraad? Het logistieke proces en de financiële afhandeling zijn een grote uitdaging waarin mensenwerk en automatisering samen komen.   

De oplossing voor retouren 

De Fiori app van SAP EWM

Wholesale bedrijven kunnen hun hele retourproces stroomlijnen met SAP EWM. Hierin zit de relatief nieuwe Fiori applicatie waarmee je zowel geplande als ongeplande (niet door de klant aangekondigde) retouren verwerkt. De app leidt je op een intuïtieve, simpele manier door het hele retourproces met visuele tools zoals productafbeeldingen en slim kleurgebruik. 

Grip op ongeplande retouren 

SAP EWM ondersteunt verschillende procesvarianten voor retouren. Orders die klanten vooraf retour melden herkent de Fiori app door het retournummer te scannen. Een grote verbetering is dat ook ongeplande retouren makkelijk te verwerken zijn. EWM maakt een retournummer op de achtergrond aan via het ERP-systeem en verwerkt de retourzending meteen. 

Kwaliteitschecks vastleggen en vervolgstappen magazijn 

De kwaliteit van het retouritem checken is cruciaal voor de marges. Kun je het weer verkopen als nieuw, of moet het gescrapt worden? Met SAP EWM integreer je het retourproces met de kwaliteitsinspectie en leg je de resultaten vast. De verschillende uitkomsten triggeren volgende processtappen voor het magazijn.    

Meer lezen en/of horen over retouren?

  • Het retourproces optimaliseren vraagt om een slimme WMS oplossing. Lees in dit blog hoe SAP EWM zorgt dat je tevreden klanten en marges behoudt.  

  • In dit webinar leggen we uit hoe je het retourproces stroomlijnt met SAP EWM. 

Benieuwd hoe het retourproces voor jouw wholesale bedrijf kan werken? Vraag een demo aan. We leggen je dan 1:1 uit hoe het werkt. Mail naar Bart de Bijl.