Procesdocumentatie

Inzicht in jouw as-is-situatie met procesdocumentatie

Iedere organisatie kent unieke bedrijfsprocessen. Zo ook die van jou. En wil je groeien door te optimaliseren en te standaardiseren? Dan zal je eerst moeten weten waar je staat, door je as-is-processen goed vast te leggen. Hoe doe je de dingen die je doet? Welke processen raak je? En wie of wat wordt beïnvloed? As-is-procesdocumentatie is de essentiële eerste stap in het verbeteren van jouw business. Maar hoe pak je dat gestructureerd aan?

As-is: de essentiële eerste stap

Je wilt veranderen. Verbeteren. Tijd en energie steken in het documenteren van je huidige processen, voelt dan misschien onlogisch. Maar niets is minder waar. Stel: je staat aan het begin van een verandertraject, zoals een grote implementatie of een organisatorische verandering. Hoe ga je de impact van die veranderingen beoordelen? Juist, met een nulmeting. Want zonder nulmeting, heb je geen duidelijk startpunt voor jouw route. Daarom is het documenteren van je as-is-processen zo cruciaal.

Zet de eerste stap

Haal het maximale uit jouw BPM

Download de checklist

Documenteer in één centrale omgeving

In een wereld die niet stilstaat, documenteer je die processen het liefst in één centrale omgeving. Weg van statische modellen en vlakke teksten. Juist in de integraties met verschillende bedrijfsprocessen is veel inzicht te verkrijgen. Hoe zijn bijvoorbeeld je financiële processen en je logistieke processen geïntegreerd? Welke data delen deze afdelingen of hebben ze van elkaar nodig? En hoe beïnvloedt verandering in de rollen je logistieke activiteiten? De raakvlakken tussen verschillende bedrijfsprocessen zijn van essentieel belang tijdens het documenteren van processen.

McCoy TV: Hoe zet je een Business Process Framework op?

In deze McCoy TV behandelen we hoe jij jouw documentatiefase een kickstart geeft:

Hoe zet je een Business Process Framework op?

McCoy TV
Bekijk nu

Het draait om raakvlakken

Door de as-is-processen rondom deze raakvlakken vast te leggen in een BPM-tool, creëer je transparantie over rollen, activiteiten, risicio’s en handshake-momenten. In feite ontwikkel je hiermee een digitale blauwdruk van je organisatie. Zo zie je in één oogopslag waar de knelpunten van jouw end-to-end-processen liggen. De volgende stap? Ontwerpen, implementeren en analyseren. Maar het begint allemaal met een goede as-is-procesdocumentatie.

Procesdocumentatie in Signavio met de Process Explorer

In Signavio is het documenteren van processen erg eenvoudig. Om dit nog verder te versnellen staat in de Process Explorer standaard content klaar om gebruikt te worden. Maar ook best-practice-processen van SAP.

Wil jij meer weten over hoe je procesdocumentatie slim optimaliseert? Jan Laros helpt je graag verder!

Ontdek de kracht van SAP Signavio
Zoek jij een all-in-one-tool voor jouw BPM-processen? Laten we het dan hebben over SAP Signavio. Want met deze tool haal jij het maximale uit je business. Ik vertel je er graag meer over.
Jan Laros